Jak funguje IVF? existuje 8 fází!

těhotná 193839_640 1
Napsal Laurence

Děsí vás slova “oplodnění in vitro” (IVF)? Není se čeho bát, protože IVF existuje již 40 let a dnes se běžně používá po celém světě, aby pomohlo přivést na svět zdravé děti.

Lékařské zákroky a technologie se dnes často používají při všech typech lékařských zákroků a IVF je jen jedním z nich, který může přispět ke šťastnému výsledku.

IVF doslova znamená “oplodnění ve skle”, jenže dnes už se neprovádí ve skle, ale v plastu. Proces zahrnuje oplodnění vajíčka spermiemi v inkubátoru mimo tělo a následný přenos nejlepšího embrya do dělohy ženy. Celý proces až do fáze přenosu embrya trvá zpravidla tři až čtyři týdny.

Pokud váš odborník po úvodní konzultaci (vyšetření a diagnostice) rozhodne, že IVF je pro vás nejlepším řešením, níže najdete 8 fází léčby IVF:

  • Fáze 1: Zahájení léčby
  • Etapa 2: Stimulace vaječníků
  • Krok 3: Zahájení aplikace injekcí
  • Fáze 4: Odběr vajíček a spermií
  • Fáze 5: Oplodnění (inseminace) a vývoj embrya
  • Fáze 6: Přenos embrya
  • Fáze 7: Luteální fáze
  • Fáze 8: Těhotenský test

Zde jsou uvedeny podrobnosti krok za krokem:

Fáze 1: Zahájení léčby

Během pravidelného menstruačního cyklu působí hormony hypofýzy – luteinizační hormon (LH) a folikuly stimulující hormon (FSH) – společně na růst a uvolnění vajíčka z folikulu naplněného tekutinou ve vaječníku. I když každý měsíc začne růst mnoho folikulů, pouze jeden z nich je dostatečně zralý k ovulaci. Ovulaci (uvolnění vajíčka z vaječníku) spouští zvýšení LH přibližně dva týdny před začátkem menstruace.

Na druhou stranu je během cyklu IVF ve Španělsku žádoucí, aby dozrálo několik vajíček najednou díky injekcím FSH se spouštěcí injekcí, které se podávají za účelem dozrání vyvíjejících se vajíček před jejich odběrem. Z toho vyplývá potřeba “hypofyzární suprese”.

Existují různé formy léčby IVF: s hypofyzární supresí před zahájením stimulace (někdy nazývané “dlouhá regulace dolů”) a s hypofyzární supresí po zahájení stimulace (někdy nazývané “antagonistický cyklus”).

Váš ošetřující specialista vybere typ cyklu, který nejlépe odpovídá vašim individuálním potřebám.

Váš koordinátor pro léčbu neplodnosti vám poskytne podrobné informace o vašem konkrétním léčebném cyklu, včetně načasování a medikace. Rovněž vám ukáže, jak si aplikovat denní injekce FSH, a poskytne vám pokyny pro další léky, které můžete během léčebného cyklu potřebovat.

Krok 2: Ovariální stimulace

Tato fáze zahrnuje stimulaci vaječníků pomocí léků, které podporují růst folikulů obsahujících vajíčka. Této stimulace se dosahuje každodenními injekcemi FSH po dobu 9 až 14 dnů. Použitá dávka FSH je o něco vyšší než ta, kterou žena produkuje přirozeně – v naději, že bude stimulovat růst několika folikulů.

Reakce vaječníků je sledována pomocí ultrazvukových vyšetření a pravidelných krevních testů. Většina žen se naučí aplikovat si injekce sama nebo jim může pomoci partner, čímž se sníží počet návštěv na klinice.

Fáze 3: Spuštění injekce

Fáze stimulace vaječníků končí, když ultrazvukové vyšetření ukáže, že počet a velikost folikulů jsou dostatečné. Poté se injekce FSH a agonisty/antagonisty GnRH (supresor hypofýzy) zastaví. Jakmile vám koordinátor pro léčbu neplodnosti potvrdí načasování sálového zákroku, sdělí vám přesný čas podání indukční injekce. Jedná se o injekci lidského choriového gonadotropinu (hCG) na podporu konečného dozrání vajíčka a jeho oddělení od stěny folikulu.

Vajíčko se odebírá druhý den ráno po poslední injekci (o 34-36 hodin později). Čas spouštěcí injekce je rozhodující, proto si jej pečlivě poznamenejte u pokynů.

Fáze 4: Odběr vajíček a spermií

Váš specialista poté přistoupí k odběru nebo “odběru” vajíček pod lehkou sedací. Jedná se o zavedení ultrazvukové sondy, ke které je připojena tenká jehla, vaginálním kanálem do každého folikulu vaječníku. Tekutina obsažená ve folikulu je poté odebrána do zkumavky a pod mikroskopem je zkoumána na přítomnost vajíček.

Tento postup trvá 20 až 30 minut v závislosti na počtu vyvinutých folikulů. Po odběru vajíček budete hodinu odpočívat a poté odejdete domů. Městské centrum pro léčbu neplodnosti doporučuje, aby si pacientky vzaly den volna v práci a vyhnuly se namáhavému cvičení.

V den odběru vajíček bude váš partner požádán, aby poskytl svůj vzorek spermatu. Na každé klinice City Fertility Centre jsou k dispozici pánské toalety. Pokud máte vy a váš partner jakékoli obavy ohledně odběru vzorku, proberte je s personálem před zahájením cyklu. Je možné vyrobit vzorek doma a přinést jej na kliniku nebo zmrazit jeden ze vzorků spermatu vašeho partnera jako rezervu.

Krok 5: Oplodnění (inseminace) a vývoj embrya

Vzorek spermatu se promyje a zkoncentruje a poté se přibližně čtyři hodiny po odběru přidá k vajíčkům. Spermie a vajíčka se přes noc umístí do inkubátoru a druhý den se vajíčka vyšetří, zda vykazují známky oplodnění. Obecně platí, že pokud se vzorek spermatu jeví jako normální, je oplodněno 60-70 % vajíček.

Embryolog vás bude kontaktovat, aby s vámi probral výsledky oplodnění a případné dotazy. Oplodněná vajíčka se poté uchovávají v inkubátoru dalších 48 hodin.

Pokud je kvalita spermií špatná (počet, morfologie nebo pohyblivost spermií), může vám ošetřující specialista v rámci léčby navrhnout intracytoplazmatickou injekci spermie (ICSI). ICSI je specializovaná forma léčby mužské neplodnosti a spočívá v injekci jedné spermie přímo do jednoho zralého vajíčka.

Fáze 6: Přenos embrya

Transfer embryí se provádí dva až pět dní po odběru vajíček. Embryo vybrané k přenosu se vloží do tenkého plastového katétru (ohebné trubičky), který se zavede přes děložní hrdlo do dělohy a opatrně se uvolní. Samotný proces trvá jen několik minut a je obvykle bezbolestný.

Obvykle se přenáší pouze jedno embryo, ve výjimečných případech dvě – to závisí na vaší osobní situaci a kvalitě embrya.

Po přenosu mohou být některá zbývající embrya vhodná pro vitrifikaci (rychlé zmrazení) a tato možnost je dostupná všem pacientům podstupujícím léčbu IVF v Turecku nebo Španělsku, případně i na Kypru v případě PGD IVF.

Zmrazená embrya lze použít v následujících cyklech, pokud byl první cyklus neúspěšný. Aby mohla být embrya zmrazena, nesmí vykazovat žádné známky abnormálního/pomalého vývoje nebo fragmentace (rozpadu buněk).

Fáze 7: Luteální fáze

Luteální fáze je dvoutýdenní období mezi přenosem embryí a těhotenským testem. Během této doby je důležité, abyste o sebe pečovala a udržovala si zdraví a pohodu. Bude vám doporučeno, abyste 24 hodin po transferu omezila jakoukoli namáhavou činnost.

Léky s obsahem progesteronu, které začnete užívat po odběru vajíček, mohou někdy způsobovat únavu, nevolnost, křeče a nadýmání. Pokud budete pociťovat nepříjemné pocity, můžete si vzít lék proti bolesti. Pokud vás znepokojují jakékoli příznaky, obraťte se na své centrum pro léčbu neplodnosti a promluvte si s koordinátorem pro léčbu neplodnosti.

Před těhotenským testem se může objevit vaginální krvácení, ale to nemusí vždy znamenat, že léčba selhala. Měla byste pokračovat v užívání léčebných léků, dokud nezačne vaše plná menstruace a/nebo dokud vy a váš specialista neobdržíte výsledky krevního testu.

Krok 8: Těhotenský test

Váš těhotenský krevní test by měl být proveden přibližně 14 dní po přenosu embrya. Vaše zdravotní sestra Vám telefonicky sdělí výsledky a poradí Vám další kroky na Vaší cestě k porodu.

Uvědomujeme si, že období mezi přenosem embrya a těhotenským testem může být emotivní a úzkostné. Chápeme, že to může být obtížné období, a doporučujeme vám, abyste zavolala na svou kliniku a požádala o pomoc, pokud se snažíte zvládnout stres z čekání. V rámci léčby IVF máte také přístup k odbornému poradenství.

Využijte bezplatné vyhodnocení!

Na vyžádání a
bez jakýchkoli závazků z vaší strany.

Konzultace 100% gratuite. Analyzujeme vaši situaci, vaše potřeby a očekávání. A odhadneme rozpočet potřebný pro : Letenka + hotel + taxi + léčba.

Po celou dobu máte nad procesem plnou kontrolu. Naprostý klid.

O autorovi

Laurence

Jmenuji se Laurence Tung. Jsem lékařský spisovatel s vědeckými znalostmi v několika oborech. V poslední době jsem se zabýval terapeutickými oblastmi, jako je revmatologie a hypercholesterolémie. Mám také odborné znalosti v oblasti genomiky, epigenetiky, molekulární biologie a biochemie. Pomáhám tomuto webu publikovat kvalitní články o lékařské turistice.

‍👩‍⚕ ZÍSKEJTE CENOVOU NABÍDKU ➡️