Často kladené otázky o IVF

často kladené otázky fiv 1
Napsal Laurence

Jelikož se jedná o nejrozšířenější technologii asistované reprodukce na světě, kterou využívají páry snažící se o miminko, není divu, že existuje mnoho a mnoho otázek týkajících se mimotělního oplodnění (IVF)!

Vybrali jsme TOP dotazy, které dostáváme:

  • Co je léčba IVF a jak funguje?
  • Je procedura IVF bolestivá?
  • Jak dlouho trvá otěhotnění při IVF?

1. Co je léčba IVF a jak probíhá?

Oplodnění in vitro je nejúčinnější a nejrozšířenější léčba neplodnosti na světě.

IVF je sled postupů zahrnujících oplodnění vajíčka mimo tělo ženy ve specializované laboratoři. Často se provádí poté, co selhaly jiné metody pokusu o otěhotnění.

Na začátku se obvykle předepisují léky na podporu plodnosti, které pomáhají stimulovat vývoj vajíčka. I v případě, že žena nemá problémy s ovulací, pomáhají léky k produkci více než jednoho vajíčka, což zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. Obecně se z vaječníků pomocí malé jehly odebere 10 až 20 vajíček. Zdravá, zralá vajíčka se ve specializované laboratoři smíchají se speciálním médiem a spermiemi, které vajíčka oplodní. V průměru jsou přibližně dvě třetiny odebraných vajíček dostatečně zralé k oplodnění.

Existují dva způsoby oplodnění vajíčka:

  • Konvenční inseminace, při níž se vajíčko a spermie spojí ve skleněné Petriho misce a poté se inkubují.
  • Druhou možností je intracytoplazmatická injekce spermie (ICSI), kdy se spermie vstříkne do vajíčka pomocí jehly a sofistikovaného operačního mikroskopu. ICSI se používá přibližně v 70 % případů, kdy je oplodnění méně pravděpodobné kvůli faktorům, jako je špatná kvalita spermií nebo předchozí neúspěšné IVF.

Tým IVF (lékaři a embryologové) rozhodne o tom, který postup bude použit, na základě mnoha faktorů týkajících se páru podstupujícího IVF. Obě metody mají přibližně stejnou úspěšnost.

Jakmile se embrya vyvinou, jsou vyšetřena a klasifikována specialistou na embrya. K přenosu je vybráno embryo nejvyšší kvality; ostatní embrya dobré kvality mohou být zamražena pro pozdější použití. Transfer embryí se obvykle provádí 5 nebo 6 dní po odběru vajíček, ale někdy i dříve, druhý nebo třetí den. Do dělohy se obvykle přenáší jedno embryo, aby se předešlo vícečetnému těhotenství, které s sebou nese vyšší riziko komplikací pro děti i matky. Doufá se, že během jednoho nebo dvou dnů se embryo vylíhne a uhnízdí v děložní sliznici, kde se bude dále vyvíjet v plod.

Přibližně 12 dní po přenosu embrya bude proveden krevní těhotenský test, a pokud bude těhotenství potvrzeno, budou následovat krevní testy a případně ultrazvukové vyšetření, aby se potvrdila životaschopnost a zda se jedná o vícečetné těhotenství. Pokud se bude těhotenství v 9.-10. týdnu jevit jako normální, budete odeslána zpět ke svému porodníkovi!

Chcete-li se o celém procesu dozvědět více, přečtěte si náš článek: Jak funguje IVF, krok za krokem?

2. Je procedura IVF bolestivá?

Ne.

V několika fázích procesu IVF může dojít k mírnému nepohodlí, jak je popsáno níže. Velmi zřídka se objevují větší než drobné bolesti.

Většina léků na podporu plodnosti se podává injekčně. V dnešní době se používají snadno aplikovatelné technologie – například pero – což je zlepšení oproti těm, které se podávaly před několika lety

Odběr vajíček je chirurgický zákrok, který zahrnuje odebrání vajíček z vašich vaječníků. Používá se malá jehla, která prochází horní částí pochvy do jednoho a pak do druhého vaječníku. Anesteziolog bude pečlivě sledovat vaše nitrožilní sedativa a během necelých 30 minut trvajícího procesu byste neměla pociťovat žádnou bolest ani nepříjemné pocity.

V den zákroku můžete pociťovat mírné křeče, které obvykle následující den zmizí. Můžete pociťovat pocit plnosti a/nebo tlaku v důsledku zvětšení vaječníků stimulací vaječníků, což může trvat několik týdnů.

Při přenosu embrya se k přenosu embrya do dělohy používá měkký, ohebný, tenký katétr. Ultrazvuk břicha zajistí, že špička katétru umístí embryo na nejlepší místo pro implantaci. Bolest a nepohodlí jsou vzácné a zážitek je přirovnáván k vaginálnímu stěru.

3. Jak dlouho trvá otěhotnění při IVF?

Cyklus IVF trvá přibližně dva měsíce. Ženy mladší 35 let otěhotní a porodí dítě při prvním odběru vajíček IVF a následném přenosu (přenosu) embryí přibližně v polovině případů.

Ženy, které neotěhotní po prvním cyklu IVF, mají stále velmi dobrou šanci otěhotnět během druhého a třetího cyklu IVF a dokonce i více. Vaši schopnost otěhotnět a mít zdravé dítě pomocí IVF ovlivňuje mnoho faktorů. Váš lékař vám obvykle může říci, proč se vám nedaří otěhotnět, a vysvětlit vám vaše šance na narození dítěte pomocí IVF.

Věk je faktorem, který nejvíce ovlivňuje úspěšnost IVF. Průměrná procenta porodů pomocí IVF podle věku jsou :

  • 10 % u žen mladších 35 let
  • 3 % u žen ve věku 35 až 37 let
  • 1 % u žen ve věku 38 až 40 let
  • 7 % u žen ve věku 40 až 42 let
  • 10 % u žen starších 42 let

Kromě těchto statistik je důležité poznamenat, že kumulativní úspěšnost pro narození živého dítěte se zvyšuje s dalšími cykly IVF u všech žen. U starších žen však zůstává úspěšnost nižší. Centra pro kontrolu nemocí (CDC) navíc nedávno zaznamenala, že úspěšnost IVF pro každou věkovou kategorii se v posledních letech zvyšuje, protože se zlepšují techniky a zkušenosti,

Měli byste mít také možnost zeptat se na kterékoli klinice pro léčbu neplodnosti, jaká je jejich úspěšnost IVF. Nezapomeňte, že úspěšnost klinik se liší v závislosti na charakteristikách jejich pacientů a individualizaci péče o pacienty, takže by to neměl být jediný faktor, který je třeba při výběru kliniky pro léčbu neplodnosti zvážit.

Mnoho párů je napoprvé neúspěšných a pokračování v cyklech IVF často znamená zakoupení samostatného léčebného cyklu pokaždé, když se nedaří. I když se většina pacientů rozhodne financovat léčbu po jednom cyklu, volba plánu pro více cyklů nabízí větší šanci na úspěch IVF a nižší náklady na jeden cyklus.

Využijte bezplatné vyhodnocení!

Na vyžádání a
bez jakýchkoli závazků z vaší strany.

Konzultace 100% gratuite. Analyzujeme vaši situaci, vaše potřeby a očekávání. A odhadneme rozpočet potřebný pro : Letenka + hotel + taxi + léčba.

Po celou dobu máte nad procesem plnou kontrolu. Naprostý klid.

O autorovi

Laurence

Jmenuji se Laurence Tung. Jsem lékařský spisovatel s vědeckými znalostmi v několika oborech. V poslední době jsem se zabýval terapeutickými oblastmi, jako je revmatologie a hypercholesterolémie. Mám také odborné znalosti v oblasti genomiky, epigenetiky, molekulární biologie a biochemie. Pomáhám tomuto webu publikovat kvalitní články o lékařské turistice.

‍👩‍⚕ ZÍSKEJTE CENOVOU NABÍDKU ➡️