Terapie kmenovými buňkami v Turecku

terapie kmenovými buňkami 1
Napsal William

Vše, co potřebujete vědět o léčbě kmenovými buňkami v Turecku! Jaká je průměrná cena v Istanbulu? Naše rady pro úspěšnou léčbu kmenovými buňkami v Turecku.

NejlepsiKlinika.com poskytuje informace o léčbě kmenovými buňkami v Turecku a pomůže vám objednat se na operaci u kvalifikovaných chirurgů na. Tento obsah má pouze informativní charakter a nenahrazuje radu odborného lékaře.

Kolik stojí transplantace kmenových buněk v Turecku?

Průměrné náklady na léčbu kmenovými buňkami v tureckém Istanbulu činí 5 500 EUR. V závislosti na potřebách se cena může pohybovat od 2 000 eur do 20 000 eur.

PostupCena Turecko
Kmenové buňky pro léčbu artritidy5500 €
Kmenové buňky pro kolena2000 €
Kmenové buňky z pupečníku5500 €
Kmenové buňky pro Parkinsonovu chorobu6500 €
Kmenové buňky pro léčbu rakoviny5000 €
Kmenové buňky pro oční choroby5500 €
Kmenové buňky pro transplantaci vlasů2400 €
Kmenové buňky pro neurologická onemocnění6800 €
Kmenové buňky pro onemocnění žaludku4900 €
Kmenové buňky pro pneumologické onemocnění8300 €
Kmenové buňky pro reprodukci3500 €
Kmenové buňky pro autoimunitní onemocnění7200 €

Slyšeli jste někdy o kmenových buňkách? Jedná se o velmi zvláštní buňky, které se nacházejí v naší krvi nebo kůži. Lze je nalézt také v kostní dřeni nebo v pupečníku. Jsou také velmi přítomné v embryonálním stádiu. A pokud jsou tyto buňky v posledních letech předmětem tolika výzkumů, je to proto, žemají super schopnost.

Mají schopnost stát se čímkoli, čím chtějí. Dělí se a množí. Jsou však také schopny přeměnit se v jakýkoli typ buňky podle potřeb organismu. Proměňují se například ve svalové buňky, kožní buňky nebo neurony.

Díky této schopnosti mohou pomáhat opravovat a nahrazovat poškozené nebo stárnoucí buňky v našem těle. Představte si ten lékařský potenciál!

Terapie kmenovými buňkami je na vzestupu. A to je teprve začátek. Probíhá řada studií. V blízké budoucnosti by nemocnice a kliniky v Istanbulu mohly léčit rakovinu nebo Alzheimerovu chorobu. V každém případě se v této terapii kmenovými buňkami skrývá naděje a Turecko stojí v čele inovací v této oblasti.

Jakým nemocem tedy již nyní tato buněčná léčba prospívá? A které nemoci by z nich mohly těžit v blízké budoucnosti?

Léčba očních chorob kmenovými buňkami v Turecku

Jak vidíte, kmenové buňky mají schopnost opravovat. Buněčná terapie je proto ideální pro všechna degenerativní onemocnění. To platí zejména pro některá oční onemocnění, jako je např:

  • věkem podmíněná makulární degenerace (AMD) ;
  • diabetická retinopatie
  • glaukom ;
  • a slepota rohovky.

Tato onemocnění postihují mnoho lidí na celém světě. Vedou k postupné ztrátě zraku.

AMD a diabetická retinopatie: regenerace sítnice pomocí kmenových buněk

AMD i diabetická retinopatie poškozují sítnici, membránu, která lemuje zadní část oka.

V případě AMD jde o buňky makuly, centrální oblasti sítnice, které po 50. roce věku postupně degenerují. Diabetická retinopatie naproti tomu postihuje drobné cévy v sítnici, které jsou oslabenynadbytkem cukru v krvi.

U obou těchto onemocnění vědci zkoumají možnost transplantace buněk sítnice vyrobených z kmenových buněk, aby nahradily defektní buňky.

Další slibnou cestou je injekční aplikace růstových faktorů vylučovaných kmenovými buňkami. Ano, tyto “mateřské buňky” kromě všech svých schopností uvolňují i své vlastní “hnojivo”: růstový faktor. Toto hnojivo bude chránit a stimulovat přežívající buňky sítnice. Aby se nakonec mohly samy uzdravit..

Vtureckých nemocnicích probíhají klinické studie, které mají posoudit bezpečnost a účinnost těchto přístupů u pacientů s AMD nebo diabetickou retinopatií. První výsledky jsou povzbudivé. Dlouhodobý přínos těchto léčebných postupů je však třeba ještě potvrdit.

Glaukom: léčba kmenovými buňkami pro prevenci a léčbu

Glaukom je charakterizován degenerací zrakového nervu, často v důsledku nadměrného tlaku v oku. I zde by se kmenové buňky mohly stát spojencem oftalmologů při zastavení progrese onemocnění.

Jde o transplantaci kmenových buněk do oka. Cíl je dvojí:

  • Snížit tlak v oku tím, že se regeneruje trabekulum;

Trabekulum je druh houbovité tkáně, která reguluje tlak uvnitř oka. Léčba kmenovými buňkami tohoto druhu by tak mohla zabránit degeneraci zrakového nervu.

  • Chrání a stimuluje regeneraci poškozeného zrakového nervu.

Některé kmenové buňky mají neuroprotektivní vlastnosti, které by mohly zachovat buňky zrakového nervu. Když se k tomu přidá injekce růstového faktoru, je naděje možná.

Výsledky u zvířat jsou totiž velmi slibné. K ověření těchto přístupů je však ještě zapotřebí provést studie na lidech.

Slepota rohovky: první úspěchy rekonstrukce pomocí kmenových buněk

Rohovka je průhledné okno v přední části oka, které je nezbytné pro dobré vidění. Mnoho onemocnění může způsobit její neprůhlednost, což vede ke slepotě. Transplantace rohovky je v současné době jediným řešením.

Vědci však zkoumají další možnost: rekonstrukci průhledné rohovky pomocí kmenových buněk.

Zkoumají se dvě možnosti:

  • První možností je odebrat kmenové buňky z okraje pacientovy rohovky, kultivovat je v laboratoři a poté je reimplantovat a vytvořit funkční rohovku;
  • Druhou možností je přeprogramovat buňky kůže nebo kostní dřeně na “superbuňky” schopné regenerovat rohovku.

Velmi dobrou zprávou je, že to zřejmě funguje. Prvním pacientům se díky transplantaci rohovkových kmenových buněk v rámci klinických studií vrátil zrak. Zatím se však nejedná o rutinní léčbu.

V Turecku, stejně jako jinde, jsou specialisté v čele nabídky těchto novinek svým zahraničním pacientům. Sledujte aktuální informace o všech pokrocích v této oblasti.

Pokud si pro léčbu očí kmenovými buňkami vyberete Turecko, budete moci využít komplexní péči od operace až po hospitalizaci, včetně anestezie a pooperační péče. To vše v mimořádně specializovaném, ale přátelském prostředí.

Terapie kmenovými buňkami v Turecku: naděje pro neurologická onemocnění

Neurologická onemocnění postihují miliony lidí na celém světě.
Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, mrtvice… tyto nemoci nám nahánějí strach. Kromě strašlivých příznaků mají společnou ještě jednu věc. Všechny jsou způsobeny degenerací nebo zničením nervových buněk v mozku nebo míše.

Bohužel v současné době neexistuje žádná léčba, která by ztracené neurony regenerovala. Dostupné postupy se zaměřují na zmírnění příznaků a zpomalení progrese.

Proto terapie kmenovými buňkami nabízí obrovskou naději.
Kmenové buňky mají schopnost nekonečného množení a specializace na jakýkoli typ buněk v těle, včetně neuronů. Myšlenkou jepoužít tyto buňky k nahrazení zničených neuronů a k opravě poškozených nervových obvodů.

Parkinsonova choroba: kmenové buňky na záchranu dopaminergních neuronů

Parkinsonova choroba je chronické neurodegenerativní onemocnění, které postihuje mozek. Postupně zanikají některé neurony, zejména ty, které produkují dopamin.

Kromě toho, že je dopamin “hormonem štěstí”, je velmi důležitý pro řízení pohybu a paměti. Jeho nedostatek vede k invalidizujícím motorickým příznakům, jako je třes nebo ztuhlost. Může však také vést k poruchám spánku, bolesti, depresi a dokonce i k demenci.

Vědci se pokoušejí transplantovat “zcela nové” dopaminergní neurony získané z kmenových buněk nebo jim vstřikovat známé růstové faktory, aby ochránili zbývající neurony.

První klinické zkoušky jsou v plném proudu. Nevzdávejte se tedy naděje!

Alzheimerova choroba: kmenové buňky, naděje pro paměť

Alzheimerova choroba je stejně jako Parkinsonova choroba neurodegenerativní onemocnění. Způsobuje postupné a nevratné poškození mozku.

Terapie kmenovými buňkami je však příslibem budoucího řešení. Jde o využití kmenových buněk schopných diferencovat se v neurony, které by nahradily nervové buňky zničené nemocí. A tak regenerovat poškozené mozkové obvody.

Stále však zbývá překonat řadu problémů, jako je výběr zdroje buněk a způsob jejich podávání. Přesto buněčná terapie představuje obrovskou naději pro miliony pacientů s Alzheimerovou chorobou na celém světě. Pokud bude výzkum, který v současné době probíhá, úspěšný, mohl by umožnit zastavit nebo dokonce zvrátit tuto strašlivou nemoc, která je v současné době nevyléčitelná.

Amyotrofická laterální skleróza (ALS)

Amyotrofická laterální skleróza (ALS), známá také jako Charcotova choroba, je neurodegenerativní onemocnění, které napadá zejména motorické neurony. Tyto neurony jsou zodpovědné nejen za naše dobrovolné pohyby, ale také za polykání a dýchání. Jejich postupný zánik vede ke svalové paralýze, která může být smrtelná.

Vědci pracují na transplantaci nových motorických neuronů získaných z těchto kmenových buněk nebo na injekční aplikaci kmenových buněk schopných vylučovat ochranné molekuly pro přežívající neurony. Probíhají velmi slibné klinické studie, jejichž cílem je vdechnout nový život nervovým obvodům poškozeným ALS.

Mrtvice a poškození mozku

Mrtvice a poškození mozku, ať už způsobené úrazem, nádorem nebo neurodegenerativním onemocněním, mohou způsobit nevratné poškození mozku.

Zničené neurony se přirozeně neobnovují. To vede k invalidizujícím neurologickým deficitům.

V současné době se léčba zaměřuje především na rehabilitaci pacientů, aniž by dokázala opravit poškozené oblasti mozku. Vědci však testovali různé přístupy v předklinických pokusech na zvířatech:

  • Transplantace nových neuronů vyrobených v laboratoři z kmenových buněk;
  • Injekce kmenových buněk stimulující tvorbu neuronů a cév;
  • Podávání růstových faktorů vylučovaných těmito buňkami k ochraně přežívajících neuronů.

Výsledky jsou velmi povzbudivé. Natolik, že byla provedena řada studií fáze I/II na lidech, které prokázaly proveditelnost a bezpečnost tohoto přístupu.

Poranění míchy a ochrnutí: přepojení míchy pomocí terapie kmenovými buňkami

Poranění míchy je poškození míchy. Mohou být způsobena přímým úrazem (nehoda, pád atd.) nebo nemocemi, jako jsou nádory nebo infekce. Svazek nervů, který přenáší signály mezi mozkem a zbytkem těla, je přerušen, což má za následek úplné nebo částečné ochrnutí v závislosti na stupni poškození.

Terapie kmenovými buňkami nabízí naději.

Testy na zvířecích modelech prokázaly opětovný růst axonů. Axon je prodloužením neuronu. “Kabel”, který přenáší informace. První klinické studie kombinují kmenové buňky a epidurální stimulaci. A pacienti, kteří již byli léčeni, zaznamenali zlepšení motorických funkcí.

Regenerativní medicína využívající kmenové buňky proto velmi brzy způsobí revoluci v léčbě poranění míchy a nabídne ochrnutým pacientům naději, že jednoho dne budou opět chodit.

Huntingtonova choroba: buněčná terapie versus genetika

Huntingtonova choroba je vzácné genetické onemocnění, které způsobuje postupnou degeneraci určitých oblastí mozku, které ovládají pohyb.

Příznaky jsou obzvláště invalidizující: mimovolní pohyby a kognitivní a psychiatrické poruchy.

Vědci zkoumají transplantaci nových neuronů, které by nahradily ty zničené, a také injekce kmenových buněk vylučujících ochranné faktory pro neurony. Geneticky modifikované kmenové buňky by dokonce mohly dodávat terapeutické proteiny.

Epilepsie: terapie rezistentních forem?

Epilepsie je charakterizována opakujícími se záchvaty způsobenými abnormální elektrickou aktivitou v mozku. Bohužel je toto onemocnění stále obtížně léčitelné u 30 % pacientů. Terapie kmenovými buňkami nabízí novou naději pro tyto formy rezistentní na léky.

Vědci zkoumají transplantaci inhibičních neuronů vytvořených z kmenových buněk, které by nahradily ty, jež byly zničeny. Doufají, že tímto způsobem se jim podaří obnovit rovnováhu mozkové činnosti. Další cestou je využití geneticky modifikovaných kmenových buněk k dodávání antiepileptických molekul přímo do mozku.

Zkoumá se také přeprogramování mozkových buněk na funkční neurony.

Tyto přístupy již prokázaly slibné výsledky u zvířat, což vzbuzuje naději na nové terapeutické možnosti pro pacienty trpící refrakterní epilepsií. Než se tyto převratné terapie dostanou k pacientům, zbývá ještě mnoho úkolů.

Turecko však do výzkumu a vývoje léčby kmenovými buňkami investuje velké prostředky. Podél Bosporu vyrostly supermoderní kliniky a nemocnice vybavené špičkovým technickým vybavením a renomovanými odborníky.

Probíhají četné klinické studie, které hodnotí jejich účinnost u různých neurologických onemocnění. Předběžné výsledky jsou slibné. Rozhodující pokroky však teprve přijdou! Sledujte aktuální informace..

Boj proti rakovině: slibné buněčné terapie v Turecku

Rakovina, všechny druhy rakoviny, jsou skutečnou pohromou. A navzdory náročné léčbě, kterou jim lékaři poskytují, dokáží vzdorovat a někdy se dokonce vrátit.

Vědcům se podařilo izolovat malou subpopulaci buněk, které hrají klíčovou roli při vzniku rakoviny. Ale také v jejich progresi a odolnosti vůči léčbě.

Tyto buňky jsou schopné sebeobnovy. A diferencovat se na různé typy buněk. Zní vám to povědomě?

Tyto buňky se nazývají kmenové buňky rakoviny (Cancer Stem Cells, CSC). Právě to je činí tak nebezpečnými, protože mohou nádor neustále obnovovat.
Tváří v tvář tomuto útočníkovi a jeho schopnostem nyní vědci testují několik přístupů k terapii kmenovými buňkami, které se přímo zaměřují na tyto CSC.

Zde je zjednodušené vysvětlení těchto různých terapeutických strategií.

1 – Transplantace geneticky modifikovaných kmenových buněk

Vědci geneticky modifikují normální kmenové buňky tak, aby produkovaly látky, které jsou toxické pro nádorové buňky (sebevražedné geny). Poté je vstříknou do nádoru, kde cíleně napadnou rakovinné buňky zevnitř.

2 – Buněčná imunoterapie CAR-T

Lékař odebere pacientovi bílé krvinky. Geneticky je upraví tak, aby exprimovaly umělý receptor (CAR), který specificky rozpoznává markery přítomné na povrchu CSC. Po opětovném vstříknutí pacientovi se tyto buňky CAR-T zaměří na CSC a zničí je jako řízené střely.

3 – Kmenové buňky jako vektory léčiv

V tomto případě využíváme schopnost kmenových buněk migrovat k nádorům. Jako trojský kůň jsou naloženy protinádorovými léky, takže je dopraví přímo do srdce nádoru, kde jsou CSC uhnízděny.

4 – Indukce diferenciace CSC

K donucení CSC k diferenciaci ve zralé buňky se používají látky, jako je kyselina retinová. To způsobí, že ztratí své schopnosti. Stávají se pak zranitelnějšími vůči konvenční léčbě.

5 – Cílení na signální dráhy CSC

Speciálně blokujeme buněčné komunikační dráhy, které umožňují CSC udržovat jejich nediferencovaný stav a sebeobnovu. Přerušením těchto signálů dochází k postupnému vyčerpání rezervoáru CSC.

Vzrušující, nemyslíte? A především tak povzbudivé pro medicínu zítřka. Jak daleko se však lékaři s touto léčbou dostali?

U většiny “solidních” nádorů je léčba kmenovými buňkami teprve v experimentální fázi. Zkoumá se několik možností, včetně těch, které jsme právě viděli u nádorů jako :

  • Rakovina prsu
  • Rakovina tlustého střeva a konečníku
  • Rakovina plic
  • Rakovina prostaty
  • Rakovina kůže

Transplantace krvetvorných kmenových buněk je naopak v Turecku zavedenou možností léčby pacientů trpících leukémií, lymfomem a dalšími druhy rakoviny krve.

Transplantace kmenových buněk k léčbě leukémie

Leukémie je krevní rakovina, u níž je transplantace krvetvorných kmenových buněk v Turecku i jinde již standardní léčbou následující po chemoterapii. Pojem “krvetvorný” označuje proces obnovy krevních buněk.

Léčba spočívá v podávání vysokých dávek chemoterapie, které mají zničit leukemické buňky (které jsou tedy krvinky). Radioterapie se zaměřuje také na určité buňky kostní dřeně. Zdravé kmenové buňky jsou poté znovu aplikovány, a to buď od pacienta (autotransplantát), nebo od kompatibilního dárce (alotransplantát).

Nové kmenové buňky umožňují obnovu krevních buněk a funkční kostní dřeně. V případě alotransplantátu navíc poskytují nový imunitní systém, který pomáhá eliminovat zbytkové nádorové buňky.

Výsledky jsou velmi povzbudivé. Tato léčba kmenovými buňkami může vést k prodlouženým remisím a úspěšně jí prošly tisíce pacientů.

Transplantace však zůstává těžkopádnou a riskantní léčbou. Nové přístupy, jako je optimalizace dárců, transplantace haploidentické nebo pupečníkové krve nebo použití geneticky modifikovaných buněk, mají za cíl zlepšit výsledky.

I přes svá omezení však transplantace kmenových buněk znamenala revoluci v prognóze leukémie. U vysoce rizikových forem zůstává léčbou volby.

Výzkum pokračuje ve zlepšování její účinnosti a snášenlivosti.

Lymfomy a léčba kmenovými buňkami: účinná léčba v Turecku

Lymfomy jsou nádory lymfatického systému. Tyto nádory ohrožují schopnost organismu bojovat s infekcemi.

Stejně jako u leukémie se u některých lymfomů používá transplantace kmenových buněk, zejména v případech relapsu nebo selhání jiné léčby.

Po intenzivní chemoterapii, která má zničit rakovinné buňky, jsou kmenové buňky z kostní dřeně, které byly předtím odebrány a zmrazeny, znovu aplikovány, aby se kostní dřeň obnovila. Tato léčba vyžaduje dlouhodobou hospitalizaci a dlouhodobé sledování.

Tento typ léčby kmenovými buňkami nabízejí v Turecku velké univerzitní nemocnice a soukromé kliniky. Turecko je pro zahraniční pacienty, kteří chtějí podstoupit transplantaci kostní dřeně, skutečně vhodnou destinací.

Kmenové buňky, revoluce v estetické medicíně

V oblasti estetické medicíny představuje léčba kmenovými buňkami skutečnou revoluci. Díky svým regeneračním vlastnostem otevírají dveře k omlazení pleti, korekci jizev a léčbě stařeckých skvrn.

Omlazení pleti, zlepšení struktury pleti a léčba vrásek

Kmenové buňky obnovují a omlazují pokožku na buněčné úrovni. Podporují růst nových kožních buněk, zvyšují produkci kolagenu a zlepšují pružnost pokožky. A to je vše!

Výsledkem je pevnější a mladší pleť s menším počtem vrásek a jemných linek.

Korekce jizev díky ošetření kmenovými buňkami v Turecku

Díky těmto schopnostem však mohou kmenové buňky účinně léčit také jizvy, zejména hypertrofické a keloidní jizvy. Tyto zánětlivé jizvy jsou spojeny s nadprodukcí kolagenu během procesu hojení.

Projevují se jako vyvýšené, často červené, silné výrůstky. Mohou svědit.
V Turecku, kde je tato operace běžná, se při redukci těchto nevzhledných jizev osvědčila terapie kmenovými buňkami.

Léčba stařeckých skvrn buněčnou terapií v Turecku

Věkové skvrny lze léčit také pomocí kmenových buněk. Stimulací obnovy buněk tyto terapie účinně redukují pigmentové skvrny související s věkem. Pleť vypadá rovnoměrněji a zářivěji.

Několik tureckých klinik a nemocnic již nabízí tato revoluční ošetření pomocí nejmodernějších technik, jako jsou injekce tuku obohaceného kmenovými buňkami.

Výsledky jsou viditelné: pleť vypadá mladší, pevnější a zářivější, viditelně se snižují vrásky, zarudnutí a záněty. A účinky jsou dlouhodobé. Skutečná fontána buněčného mládí!

Vlasy: kmenové buňky na pomoc vašim vlasům

V oblasti vlasů je léčba kmenovými buňkami více než slibná v boji proti alopecii a plešatosti, a to jak u mužů, tak u žen.

Tyto terapiemnohem více než pouhá transplantace vlasů využívají regenerační vlastnosti kmenových buněk ke stimulaci vlasových folikulů a podpoře růstu vlasů.

Mužská plešatost, pohroma, která postihuje 70 % mužů


Mužská plešatost postihuje přibližně 70 % mužů. Tato postupná ztráta vlasů, která obvykle začíná mezi 30. a 40. rokem života a někdy již v období dospívání, je ovlivněna mužskými hormony a genetickými faktory.

Projevuje se řídnutím vlasů na spáncích a/nebo na temeni hlavy

Ženská plešatost: na vině je často hormonální nerovnováha


Plešatost se nevyhýbá ani ženám. Postihuje 2 až 3 % žen a může začít ve věku od 12 do 40 let. Na rozdíl od většiny mužů je vypadávání vlasů rozptýlenější po celé pokožce hlavy. I zde jsou obvykle na vině hormonální a genetické faktory.

Alopecie: náhlá, vratná ztráta vlasů


Alopecie se vyznačuje náhlým, rozsáhlým vypadáváním vlasů po celé pokožce hlavy. Může být způsobena stresem, únavou, nedostatkem železa, některými léky, chemoterapií nebo radioterapií.

Naštěstí je vypadávání vlasů často vratné, jakmile se vyléčí vyvolávající faktor, na rozdíl od jizvící alopecie, která trvale ničí vlasové folikuly.

péče o transplantované vlasy Turecko 1

Turecké kliniky, průkopníci v léčbě vlasů kmenovými buňkami

O Turecku slýcháme často kvůli těmto vlasovým implantátům. Léčba plešatosti však zahrnuje mnohem více než jen implantáty.

Turecko je ideální destinací, kde můžete využít terapie vlasů kmenovými buňkami. Odbornost tamních lékařských týmů a špičková infrastruktura nemají v této oblasti konkurenci.

K dispozici je několik technik:

  • Mezotransplantace vlasů (metoda Rigenera)

Jedná se o reinjekci kmenových buněk získaných z vlasových folikulů pacienta do vlasové pokožky s cílem reaktivovat spící folikuly a podpořit jejich opětovný růst.

  • Injekce koncentrátu kmenových buněk adipocytů

Tyto buňky získané liposukcí uvolňují růstové faktory, které stimulují vlasové folikuly.

  • Transplantace folikulárních kmenových buněk kultivovaných in vitro

Tato technika je stále ve vývoji a otevírá nové perspektivy.

Hustší a kvalitnější vlasy díky kmenovým buňkám

Bez ohledu na použitou metodu bylo u většiny pacientů léčených během 2 až 6 měsíců zastaveno vypadávání vlasů a pozorován jejich postupný růst.

Hustota a tloušťka stávajících vlasů se zlepšuje, což vede k celkově plnějším a kvalitnějším vlasům.

A léčba je velmi dobře snášena.
Dámy a pánové, plešatosti můžete dát sbohem.

Kardiologie a kmenové buňky: terapie pro srdce

V kardiologii nabízí terapie kmenovými buňkami nové možnosti regenerace poškozeného srdečního svalu a zlepšení srdeční funkce. V současné době probíhají slibné klinické studie pro celou řadu onemocnění.

Srdeční selhání: buněčná terapie k revitalizaci selhávajícího srdce

Srdeční selhání je neschopnost srdce pumpovat dostatečné množství krve k řádnému okysličení organismu. Projevuje se únavou, dušností a někdy i otoky.

Může být akutní (náhlé) nebo chronické (postupující). Probíhají studie buněčné terapie, při nichž se k regeneraci selhávajícího srdečního svalu používají kmenové buňky z kostní dřeně, tukové tkáně nebo srdeční kmenové buňky.

Infarkt myokardu: oprava srdce pomocí kmenových buněk

Infarkt myokardu je vědecký výraz pro srdeční infarkt.
Tento strašlivý záchvat je způsoben zničením části srdečního svalu v důsledku nedostatku kyslíku, často v důsledku ucpané věnčité tepny.

V rámci klinických studií se testuje transplantace kmenových buněk (z kostní dřeně, srdce nebo embryonálních kmenových buněk) do poškozeného místa, aby se obnovila tkáň srdečního svalu a zlepšila jeho funkce.

Angina pectoris: stimulace tvorby nových cév

Angina pectoris je bolest na hrudi způsobená nedostatkem kyslíku v srdci. Obecně souvisí se zúžením věnčitých tepen a může být jedním z varovných příznaků před srdečním infarktem.

Zde přichází na řadu buněčná terapie. Jejím cílem je stimulovat tvorbu nových cév (angiogeneze) a zlepšit tak prokrvení srdečního svalu.

Kardiomyopatie: slibná cesta kmenových buněk

Kardiomyopatie jsou onemocnění srdečního svalu. Sval může být nadměrně rozšířený, ztluštělý nebo ztuhlý, což zhoršuje čerpání krve.

Řada preklinických a klinických studií hodnotila význam MSC (mezenchymálních kmenových buněk ) u tohoto onemocnění. MSC jsou dospělé kmenové buňky, které se nacházejí v různých tkáních (kostní dřeň, tuková tkáň atd.).

Zachovaly si paměť svého embryonálního původu a kouzelnou schopnost přeměnit se podle potřeb organismu na buňky kostí, chrupavek, svalů nebo tuků.

V případě kardiomyopatií by mohly regenerovat poškozený srdeční sval a zlepšit příznaky a funkci komor.

Plicní hypertenze: slibná studie buněčné terapie

Plicní arteriální hypertenze (PAH) je vzácné a závažné onemocnění charakterizované abnormálním zvýšením tlaku v plicních tepnách. Představuje velkou zátěž pro srdce, zejména pro pravou srdeční komoru, která pumpuje krev do plic. V konečném důsledku to může vést k srdečnímu selhání.

První studie využívající kmenové buňky ukázala u pacientů s PAH povzbudivé výsledky, které se projevily mírným zlepšením funkce srdce a plic. Studie však především prokázala, že léčba byla dobře snášena, bez krátkodobých či dlouhodobých nežádoucích účinků nebo imunologických reakcí.

Buněčná terapie je tedy zdrojem velké naděje pro regeneraci srdeční tkáně. Probíhá řada klinických studií, které hodnotí různé typy kmenových buněk. Pokud se výsledky potvrdí, mohly by tyto přístupy přinést revoluci v léčbě těchto závažných onemocnění a doplnit současnou léčbu.

Terapie kmenovými buňkami u gastrointestinálních onemocnění

Chronická onemocnění trávicího systému, jako jsou chronické zánětlivé střevní onemocnění (IBD), zánět slinivky břišní a onemocnění jater, se často obtížně léčí.

Terapie kmenovými buňkami, zejména mezenchymálními kmenovými buňkami (MSC), však nabízí naději na regeneraci tkání a modulaci zánětu.

Kmenové buňky k léčbě IBD: Turecko je lídrem v této oblasti

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou chronická zánětlivá střevní onemocnění. Crohnova choroba může postihnout celý trávicí trakt od úst až po konečník, zatímco ulcerózní kolitida je omezena na tlusté střevo a konečník.

V obou případech však mezi příznaky patří bolesti břicha, chronický průjem (někdy krvavý) a ztráta chuti k jídlu a hmotnosti.

Mezenchymální kmenové buňky (MSC) pomáhají zmírnit zánět a opravit střevní stěny. Lokální aplikace MSC je účinná také při léčbě perianálních píštělí u Crohnovy choroby.

Probíhají klinické studie těchto terapií kmenovými buňkami, zejména v Turecku, které je v této oblasti na špičce.

Pankreatitida: MSC k regeneraci slinivky břišní

Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Často je způsoben žlučovými kameny nebo chronickým alkoholismem. Příznaky jsou intenzivní bolesti břicha, nevolnost a zvracení.

Uvažuje se o terapii pomocí MSC, která by regenerovala poškozenou tkáň slinivky a tlumila zánět. V současné době probíhají klinické studie.

Jaterní cirhóza a steatóza jater: MSC k obnově jater

  • Nealkoholickéztukovatění jater (NAFLD) je hromadění tuku v játrech. Nemá nic společného s nadměrnou konzumací alkoholu. Spíše souvisí s obezitou nebo zejména s cukrovkou. Může přejít do steatohepatitidy (NASH) se zánětem a fibrózou a následně do cirhózy;
  • Jaterní fibróza je abnormální nahromadění tkáně, která postupně nahrazuje jaterní buňky. Játra se pak stávají stále více dysfunkčními;
  • Cirhóza je závažné chronické onemocnění jater. Jedná se o progresivní fázi fibrózy.

U těchto patologií se proto studují zejména antifibrotické, protizánětlivé a regenerační vlastnosti MSC. Studie fáze I a II prokázaly bezpečnost infuzí MSC u různých pacientů. A zlepšení funkce jater.

Ať už jde o modulaci zánětu, regeneraci tkání nebo obnovu funkce orgánů, terapie kmenovými buňkami dávají pacientům trpícím těmito chorobami naději do budoucna. A Turecko má v úmyslu hrát v těchto léčebných pokrocích významnou roli.

Kmenové buňky, nový život v oblasti pneumologie

Buněčná terapie je netrpělivě očekávána také v oblasti pneumologie. Kterým chronickým plicním onemocněním by však mohla prospět?

Cystická fibróza

Cystická fibróza je genetické onemocnění, které postihuje především plíce a trávicí systém. Vyznačuje se hustým, vazkým sekretem, který ucpává dýchací a trávicí ústrojí. To vede k opakovaným plicním infekcím, zažívacím potížím a u dětí ke zpomalení růstu.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)

CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc) je obecný pojem, který zahrnuje CHOPN (chronickou obstrukční plicní nemoc) a rozedmu plic. Dýchací cesty se postupně ucpávají. Dýchání se stává obtížným. Mezi další příznaky patří chronický kašel, produkce hlenu a dušnost.

Idiopatická plicní fibróza

Idiopatická plicní fibróza je vzácné onemocnění, při kterém dochází z neznámých příčin k postupnému jizvení plic. Stejně jako u fibrózy jater je pro plíce stále obtížnější normálně fungovat. A pacienti jsou stále zadýchaní.

Tato onemocnění mají mnoho společných bodů. A současná léčba je zaměřena především na zmírnění příznaků. Proto terapie kmenovými buňkami vzbuzuje velké naděje na regeneraci poškozené plicní tkáně.

Terapie kmenovými buňkami u těchto plicních onemocnění

V současné době se zkoumá několik přístupů:

  • Injekce mezenchymálních kmenových buněk, které mají protizánětlivé a regenerační vlastnosti. Mohly by pomoci napravit poškození plic při CHOPN, emfyzému a plicní fibróze. První klinické studie ukázaly povzbudivé výsledky.
  • Endobronchiální podání kmenových buněk k léčbě těžkého emfyzému. Jedna studie zaznamenala zlepšení respiračních funkcí a kvality života po 12 měsících.
  • Použití geneticky modifikovaných kmenových buněk k dodání terapeutických genů do plic pacientů s cystickou fibrózou. Tato metoda je zatím v experimentální fázi.

Turecko se intenzivně podílí na výzkumu léčby chronických plicních onemocnění pomocí kmenových buněk. Jeho specializovaná centra, zejména v Istanbulu, jsou aktivně zapojena do mezinárodních klinických studií. Turecké týmy pracují zejména na optimalizaci protokolů pro podávání inhalačních nebo endobronchiálních MSC, což je slibný přístup pro cílenou léčbu plic.

Terapie kmenovými buňkami v Turecku: překonávání poruch reprodukce

Reprodukční poruchy, ať už mužské nebo ženské, mají zásadní dopad na kvalitu života a pohodu párů. I zde však terapie kmenovými buňkami nabízí nové perspektivy.

Předčasná menopauza: kmenové buňky k restartování ovariálních hodin

Časná menopauza nastává, když menstruace ustane před 40. rokem věku. Je způsobena předčasným vyčerpáním vaječníkové rezervy oocytů. Příznaky jsou stejné jako u menopauzy (návaly horka, vaginální suchost atd.), navíc s rizikem neplodnosti.

Injekce kmenových buněk do vaječníků by však mohla tuto ovariální rezervu obnovit. Povzbudivé studie hlásí obnovení menstruace a u některých pacientek dokonce spontánní těhotenství. Tím spíše je třeba dát naději ženám postiženým touto patologií.

Erektilní dysfunkce: kmenové buňky, které dají věci do pořádku

Erektilní dysfunkce je neschopnost dosáhnout nebo udržet erekci dostatečnou pro uspokojivý pohlavní styk. Může mít psychologické, cévní, neurologické nebo hormonální příčiny.

První studie ukázaly, že injekce kmenových buněk do penisu může zlepšit erektilní funkci. Jedná se o inovativní přístup k léčbě této poruchy, která postihuje mnoho mužů.

Endometrióza: kmenové buňky k odhalení záhady

Výstelka dělohy se nazývá děložní sliznice.
U žen s endometriózou se tato výstelka abnormálně vyvíjí mimo dělohu, na vaječnících, vejcovodech nebo pobřišnici.

Způsobuje pánevní bolesti, silnou a bolestivou menstruaci a někdy i neplodnost. Příčiny tohoto onemocnění nejsou dosud známy. Hypotéza o kmenových buňkách endometria rozptýlených po celém těle se však zdá být velmi koherentní.

V tomto případě by buněčná terapie mohla umožnit specifické zacílení na tyto abnormální buňky. Fascinující způsob, jak odhalit tajemství této nemoci.

Poruchy menstruace: kmenové buňky na pomoc menstruaci

Mezi menstruační poruchy patří nepravidelná menstruace, bolestivá menstruace, příliš silná menstruace nebo dokonce její absence. Tyto poruchy mohou být způsobeny hormonální nerovnováhou, abnormalitami dělohy, endometriózou atd

Terapie kmenovými buňkami by mohla nabídnout nové možnosti regulace cyklů a zmírnění příznaků. V současné době probíhá výzkum zaměřený na vývoj těchto technik.

Několik známých klinik v Turecku, například centrum Fertility Crete MAP a NBScience, již nabízí léčbu neplodnosti a erektilní dysfunkce pomocí kmenových buněk. Dávají tak novou naději milionům lidí postižených těmito poruchami.

Imunitní systém: řešení autoimunitních onemocnění a transplantací?

Imunitní systém je náš štít, který nás chrání před vnější agresí. Bohužel v některých případech začne omylem napadat zdravé tkáně v našem těle. Tyto případy jsou známé jako autoimunitní onemocnění. Co to je?

Roztroušená skleróza

Při roztroušené skleróze imunitní buňky ničí myelinovou pochvu, která obklopuje nervová vlákna v mozku a míše, což způsobuje motorické, senzorické a kognitivní problémy.

Lupus

Systémový lupus erythematodes (SLE) je autoimunitní onemocnění, které napadá kůži, klouby a někdy i ledviny, srdce nebo plíce.
Příznaky SLE se u jednotlivých osob značně liší, nejčastěji se projevují intenzivní únavou, bolestmi kloubů, kožními vyrážkami a bolestmi hlavy.

Revmatoidní artritida

Při revmatoidní artritidě imunitní systém postupně ničí chrupavku. To způsobuje chronický zánět kloubů se silnými bolestmi a deformacemi, především v oblasti rukou, zápěstí a chodidel.

Alergie

Ano, alergie jsou také maladaptivní imunitní reakce. Nejedná se však o autoimunitní onemocnění v pravém slova smyslu. Tentokrát jsou útoky namířeny proti normálně neškodným vnějším látkám (alergenům), jako jsou pyly, roztoči, některé potraviny atd. Projevují se respiračními, kožními nebo zažívacími příznaky.

Zajímavé řešení těchto poruch imunity nabízejí kmenové buňky.

Terapie kmenovými buňkami k obnovení imunitního systému

Již jsme se dotkli tématu transplantace krvetvorných kmenových buněk pro léčbu leukémie. V případě autoimunitních onemocnění je lékaři používají u některých těžkých forem roztroušené sklerózy, lupusu nebo polyartritidy k “resetování” imunitního systému po chemoterapii.

Tento radikální přístup eliminuje samoreaktivní imunitní buňky a vytváří nový, tolerantní imunitní systém.
Výsledky jsou působivé, dochází k prodloužení remisí a dokonce k vyléčení.

Různé kmenové buňky k léčbě autoimunitních onemocnění

Velký zájem o léčbu těchto onemocnění mají mezenchymální kmenové buňky (MSC). Mohou regulovat nadměrné imunitní reakce a podporovat regeneraci poškozené tkáně. Probíhají klinické studie, které hodnotí jejich účinnost u roztroušené sklerózy, lupusu a revmatoidní artritidy, přičemž první výsledky jsou povzbudivé. MSC by mohly být zajímavé také při léčbě těžkých alergií.

Transplantace orgánů a tkání: kmenové buňky mění pravidla hry

V oblasti transplantací nabízejí kmenové buňky nové slibné perspektivy pro :

  • Zvýšení počtu orgánů dostupných pro transplantace:

1) Umožněním “vypěstovat” nové funkční orgány v laboratoři z vlastních kmenových buněk pacienta (tkáňové bioinženýrství). To by mohlo zmírnit současný nedostatek dárcovských orgánů.
2)Opravou poškozených orgánů, které byly dříve považovány za netransplantovatelné, pomocí regenerativní buněčné terapie.

  • Zlepšením přežití a funkce štěpu po transplantaci:

1) Ošetřením poškození způsobeného při odběru a uchování orgánu díky regeneračním vlastnostem kmenových buněk.
2) Podporou lepší integrace štěpu a jeho revaskularizace díky sekreci růstových faktorů kmenovými buňkami.

  • Snížení rejekce štěpu a potřeby imunosupresiv

Odmítnutí štěpu funguje na stejném principu jako autoimunitní onemocnění, která jsme si právě představili. Imunitní systém nerozpozná cizí těleso a zaútočí na něj.
Několik klinických studií již ukázalo povzbudivé výsledky, zejména při injekčním podávání MSC, které má zabránit odmítnutí transplantované ledviny, jater nebo srdce.

  • Léčba potransplantačních komplikací, jako je fibróza nebo stenóza

Buněčné terapie tak mají přinést revoluci v oblasti transplantací, neboť se budou zabývat problémy spojenými s nedostatkem orgánů, jejich odmítnutím a potransplantačními komplikacemi.

Jaká budoucnost čeká terapii kmenovými buňkami v Turecku?

Nastává nová éra medicíny. Fascinující! Nacházíme se v bodě zlomu… Základní výzkum kmenových buněk se začíná promítat do konkrétních klinických aplikací.

Množí se pokusy. Výsledky se hromadí. A důkazů o účinnosti přibývá. Jsme v procesu přechodu od medicíny léčby k medicíně regenerace, která dokáže léčit tam, kde jsme dosud dokázali pouze ulevit.

A v tomto závodě do budoucnosti má Turecko náskok. Díky své špičkové lékařské infrastruktuře a týmům vysoce kvalifikovaných výzkumníků a lékařů je již nyní přední destinací pro inovativní buněčnou léčbu.

Pacienti z celého světa přijíždějí do Turecka za léčbou kmenovými buňkami v tak rozmanitých oborech, jako je neurologie, kardiologie a estetická medicína.

Kvalita péče, odbornost týmů a konkurenceschopné ceny lákají muže a ženy, kteří vyhledávají nejmodernější terapie.

Zatímco mnoho zemí, zejména v Evropě, se stále potýká se zaváděním buněčných terapií do klinické praxe a brzdí je restriktivní předpisy, Turecko je průkopníkem a vzorem.

Využijte bezplatné vyhodnocení!

Na vyžádání a
bez jakýchkoli závazků z vaší strany.

Konzultace 100% gratuite. Analyzujeme vaši situaci, vaše potřeby a očekávání. A odhadneme rozpočet potřebný pro : Letenka + hotel + taxi + léčba.

Po celou dobu máte nad procesem plnou kontrolu. Naprostý klid.

O autorovi

William

Jmenuji se William Royer a jsem lékařský spisovatel se zkušenostmi s psaním složitých vědeckých údajů. Specializuji se na imunologii a hematologii. Velkou inspirací je pro mě úzká spolupráce s různými zdravotnickými pracovníky, včetně lékařů, zdravotních sester a zástupců pacientů. Publikuji také recenze.

‍👩‍⚕ ZÍSKEJTE CENOVOU NABÍDKU ➡️